torstai 24. huhtikuuta 2014

Wappumunkit

Vappu lähestyy mutta munkkeja ei maltettu odotella enää viikkoa! Niinpä vietettiin vappua jo vähän etukäteen itsetehdyillä munkeilla ja kylkiäiseksi simaa!




Resepti

50g hiivaa
5dl maitoa
2 munaa
2dl sokeria
2 tl suolaa
1rkl kardemummaa
14dl vehnäjauhoja
1½dl voisulaa

Paistoon 1 litra rypsiöljyä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja muurenna sekaan hiiva. Lisää munat.
Sekoita mausteet sekaisin, ja lisää joukkoon. Lisää noin puolet jauoista ja sekoita kunnolla.
Lisää vähitellen loput jauhot. Lisää viimeisenä voisula.

Annan taikinan kohota kaksinkertaiseksi. 
Pyörittele taikinasta pieniä palloja, ja anna kohota pellillä liinan alla vielä jonkin aikaa.

Kuumenna rypsiöljy 170-180 asteiseksi, ja paista munkit.
Munkki tulisi paistua kypsäksi noin parissa minuutissa. Muista kääntää munkkia puolessa välissä!

Nosta valmiiksi paistuneet munkit talouspaperille. Kun munkit ovat viilentyneet riittävästi, pyörittele sokerissa!



keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Leivontafoorumin lohdutuspalkinto

Kuukausi sitten osallistuin Leivontafoorumin maalishaasteeseen mokkapaloillani.
Kärkisijoille en niillä yltänyt, mutta lohdutuspalkintosijalle pääsin silti mukaan! Paketti saapui kotiin jo jonkin aikaa sitten, mutta vasta nyt pääsin hypistelemään saamaani palkintoa.

Paketti oli erittäin mieluisa ja herkkuja täynnä! Suurensuuri kiitos lf-tiimille!
En olisi osannut ikinä odottaa näin mahtavaa palkintoa kun sija oli kuitenkin niin alhainen :D

Osa paketin sisällöstä pääsi suoraan parempiin suihin kun paketin sain auki, eikä kuvaamisenkaan jälkeen kauaa nokka tuhissut, niin oli jo paljon muutakin syöty:)


Paketti sisälsi Fazerin valkosuklaata ja taloussuklaa raetta, muutaman toblerone-patukan, elintarvikevärejä, mustikkavalkosuklaata, erinäisiä mausteseoksia (joista minulla ei tällä hetkellä ole minkäänlaista kokemusta, joten nähtäväksi jää miten suoriudun niiden käytöstä), sekä vielä lisäksi suklaakuorrutetta.

Aivan mahtavaa!

torstai 17. huhtikuuta 2014

Saaristolaisleipä

Ensimmäistä kertaa elämässäni pääsin leipomaan myyjäisiin! Vähän tuli vihjailua, että voisko jotain leipoa myytäväksi. Eipä tarvinnu kahta kertaa pyytää ainakaan :)
Päädyin leipomaan saaristolaisleipää, sillä se ainakin takuuvarmasti uppoaisi markkinoilla.
Koko yö näitä tulikin väännettyä, mutta lopputulos oli hyvä, joten se oli sen arvoista.


Resepti
Tästä määrästä saa kaksi 25cm leipää

6dl piimää
2dl olutta
2dl kaljamaltaita
50g hiivaa
2 tl suolaa
1½ dl siirappia
4 dl ruisjauhoja
4 dl erikoisvehnäjauhoja
4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 rkl hunajaa
1 rkl appelsiinimarmeladia
2 rkl omenamehua
ripaus pomeranssinkuorta

Kuumenna olut kiehuvaksi. Lisää joukkoon kaljamaltaat ja anna niiden seistä liedellä hetki. 
Nosta pois liedeltä ja anna hieman viilentyä. Lisää sitten piimä, vähän kerrallaan, kokoaika sekoittaen. Kun Seos on viilentynyt noin 42 asteeseen, lisää joukkoon hiiva. Lisää tämän jälkeen suola, siirappi ja mausteet. Lisää joukkoon vähitellen jauhot.


Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Annostele taikina leipävuokiin, ja anna leivän kohota kunnolla vielä vuoassa. 

Paista uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia.


keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen mämmihyydykekakku

Pääsiäisen kunniaksi kokeiluvuoroon pääsi mämmihyydykekakku. Mämminystävälle varsin kelpo!


Resepti

Pohja
200g kaurakeksejä
70g voita

Mämmitäyte
2 liivatelehteä
1dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
100g vaniljarahkaa
1tl vaniljasokeria
350g mämmiä
3/4dl sokeria
2rkl vettä

Vanilja-valkosuklaa täyte
2 liivatelehteä
1dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
100g vaniljarahkaa
1tl vaniljasokeria
100g valkosuklaata 
50g pähkinärouhetta
2rkl vettä

Koristeluun
Pääsiäismunia

Vuoraa halkaisijaltaan 20cm irtopohjavuoka leivinpaperilla.
Murskaa keksit ja sekoita voisulaan, taputtele keksimurut pohjalle. Nosta jääkaappiin jähmettymään täytteiden valmistamisen ajaksi.

Laita liivatteet runsaaseen kylmään veteen. Täytteen valmistamisen ajaksi.
Vatkaa vaniljakastike ja sokerit, lisää rahka. Kääntele lopuksi mämmi joukkoon niin että täytteestä tulee tasainen. Kuumenna vesi, ja sekoita siihen liivatelehdet. Lisää täytteeseeen ohuena nauhana, kokoaika sekoittaen.
Kaada täyte keksipohjan päälle ja valmista seuraava täyte.

Laita seuraavan täytteen liivatteet likoomaan. Vaahdota vaniljakastike, ja sekoita joukkoon sokeri ja rahka. Sulata suklaa ja lisää joukkoon ohuena nauhana kokoaika sekoittaen. Lisää vielä haluamaasi pähkinärouhetta. Tässä reseptissä käytin hasselpähkinärouhetta ja mantelirouhetta.
Kuumenna vielä vesi, ja sekoita joukkoon liivatelehdet. Lisää liivate täytteeseen ja sekoita hyvin. Kaada täyte mämmitäytteen päälle.

Anna hyytyä yön yli, ja koristele lopuksi suklaamunilla.




maanantai 14. huhtikuuta 2014

Helppo kauraleipä

Ensimmäistä kertaa elämässäni lähdin tekemään leipää. Piti tietystikin aloitella kevyesti jostain helposta leivästä, miksikä päädyin tähän helppoon ja nopeaan kauraleipään.


Resepti
2 dl kaurahiutaleita
3 dl erikoisvehnäjauhoja
1½ dl puolikarkeaa vehnäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
3 dl vettä
1 muna

Voiteluun
½ dl vettä
1 rkl siirappia tai hunajaa

Sekoita kaurahiutaleet, jauhot, suola ja kuivahiiva keskenään. Sekoita joukkoon muna, ja lisää lopuksi kädenlämpöinen vesi. Sekoita tasaiseksi, ja jätä kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
Kaada taikina voideltuun leipävuokaan, ja anna leivän kohota vielä vuoassa. Ripottele päälle kaurahiutaleita.

Paista uunin alatasolla 30-35 minuuttia 200 asteessa.
Voitele leipä vesi-siirappi seoksella, ja anna paistua vielä 5 minuuttia.



perjantai 4. huhtikuuta 2014

Kinuskinen vadelmamousse täytekakku

Leivontapiikki iski jälleen ja tällä kertaa oli päästävä tekemään jotain ihan täysin uutta. Eilen valmistamani toffeekuorrute pääsi tänään käyttöön, ja lopputulos oli, vaikka itse sanonkin, kerrassaan herkullinen!

Perinteisen kakkupohjan täytin vadelmamoussella ja kinuskikastikkeella.
Kauppa ennätti menemään kiinni jo ennen kuin aloin tätä väkertämään, joten vadelmamousse piti taikoa ainesjämistä, joita jääkaapista löytyi.


Resepti

Pohja
Kakkupohjan resepti löytyy täältä

Täyte 
Kuten jo mainitsinkin, täyte tuli väkerrettyä jääkaapin jämistä, sillä kauppa oli jo kiinni.
Sekaan tuli heiteltyä siis yhtä sun toista :D
Mitään tarkkoja mittoja ei tullut näistä siis otettua, vaan näppituntumalla mentiin!
Kermaa
Maitorahjaa
Vaniljatuorejuustoa
Pakastevadelmia
Vadelmahilloa
Liivatelehtiä
Sokeria

Kinuskikastike
2dl kermaa
2dl fariinisokeria

Kuorrute
Toffeekuorrutteen resepti löytyy täältä






torstai 3. huhtikuuta 2014

Toffeemassa

Toffeemassan resepti on Kinuskikissan sivuilta löydetty. Kuullosti niin herkulliselle, että tätä oli pakko kokeilla.

Valmistaminen on todella helppoa, ja lopputulos äärimmäisen herkullinen!

Valmistukseen tarvitset 600g toffeefudge karamelleja, joita löytyy usein kaupan irtokarkkihyllyltä.
Lisäksi tarvitset vain ½ dl kermaa.

Toffeemassa valmistetaan sulattamalla toffeefudget yhdessä kerman kanssa liedellä. Kun massa on tasaista ja karamellit täysin sulanneet, vuorataan jokin astia leivinpaperilla ja kaadetaan astiaan jäähtymään yön yli.
Massa täytyy muistaa ottaa huoneenlämpöön pehmittymään ainakin pari tuntia ennen työstöä.

Suosittelen lämpimästi jokaiselle joka haluaa vaihtelua sokerimassa- tai kermakuorrutukseen!
Rohkeasti kannattaa myös kokeilla muun makuisia fudge-karamelleja!






Ylläolevassa kuvassa on 20cm halkaisijan kakku pohjana, joten tästä ohjeesta riittää helposti vähän isompaankin kakkuun!

Jauheliha piirakka

Suolaiset piirakat maistuvat meillä aina vähän välin.
Siitä asti kun olen oppinut kauhaa pitämään kädessä, on taikina valmistunut aina tästä samasta taikinasta, joka on ehdoton ykkönen!
Täytettä vaihtelemalla saa taikinastakin aina esiin "uusia puolia". Tällä kertaa valmistukseen pääsi jauheliha piirakka.


Resepti

Taikina
1 dl mummonmuusi jauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 dl voisulaa
1 dl vettä

Täyte
Täytteen voi valmistaa täysin omien makumieltymysten mukaan.
Tässä piirakassa on pääraaka-aineena jauheliha.
n. 250 g jauhelihaa
paahdettua sipulia
kanttarellikastike jauhetta
paprikaa
juustoraastetta
1 kananmuna
1 dl maitoa

Taikina valmistuu helposti ja nopeasti. Tästä määrästä riittää yhteen pieneen piirakavuokaan.
Kaikki ainesosat sekoitetaan ja vaivataan kunnolla yhteen.
Esipaista pohjaa hetken uunissa, 175 asteessa.

Valmista täytteet ja täytä piirakka. Ripottelin itse paahdetut sipulit ja kanttarellikastike jauheet pohjalle alimmaiseksi.
Päälle tulee jauheliha, paprika ja juustoraaste. Viimeisenä sekoitetaan kananmuna ja maito yhteen, ja kaadetaan tasaisesti koko piirakan päälle.

Paista uunissa 20-30 minuuttia 175 asteessa.