torstai 28. elokuuta 2014

Battenberg, coffee&vanilla

Paljon ulkomaalaisia leivontaohjelmia seuranneena olen jo pitkään halunnut testata tätä brittiläistä Battenberg kakkua. Yleisin versio tästä kakusta taitaa olla aprikoosihillolla maustettu vaaleanpunaisen & valkoisen värinen luomus.
Vähän netistä inspiraatiota etsimisen jälkeen päädyin tekemään tämän kahvin makuisen version.
Kakku lähtee äitilleni hänen syntymäpäivänän!


Resepti

200g huoneenlämpöistä voita
200g tomusokeria
4 kananmunaa
200g vehnäjauhoja
2½ tlk leivinjauhetta
100g mantelijauhetta

Vaniljaisenn puoliskon mausteet
1,5 tlk vaniljauutetta
3 tlk maitoa

Kahvisen puoliskon mausteet
3 tlk maitoa
1 tlk pikakahvijauhetta
40g saksanpähkinärouhetta

Vatkaa huoneenlämpöistä voita hetken aikaa täydellä teholla, jotta voi pehmenee ja kuohkeutuu. Sekoita kaikki kuivat jauhot keskenään. Lisää vuorotellen munat sekä kuivat aineet siivilöiden.
Vatkaa kunnes seos on tasaista, mutta älä vatkaa ylimääräistä.

Puolita taikina niin, että voit maustaa kummankin taikinapuoliskon erikseen.
Lisää vaniljaiseen puoliskoon vaniljauute sekä maito. Lisää kahviseen puoliskoon maitoon liuennut kahvi sekä saksanpähkinärouhe. 

Voitele kaksi leipävuokaa ja vuoraa halutessasi leivinpaperilla. Kaada toiseen vuokaan vaniljainen taikina ja toiseen kahvin makuinen taikina. Paista uunin keskitasolla 170 asteessa noin 35 minuuttia. 
Anna pohjien jäähtyä ennen muotoon leikkausta ja täyttöä.

Kun pohjat ovat jäätyneet, leikkaa pitkittäisiltä sivuilta tarvittaessa matalampia reunoja pois (taikina tykkää kohota keskeltä enemmän). Paljon näissä ei ole leikkuuvaraa joten leikkaa korkeintaan n. 0,5 cm kultakin sivulta. Halkaise lopuksi kumpikin kakkupohja pitkittäissuunnassa keskeltä kahtia.




Kahvinen voikreemi
80g huoneenlämpöistä suolatonta voita
200g tomusokeria
2 tlk pikakahvijauhetta
0,2 dl maitoa

Koristeluun
250g marsipaania
Kokonaisia saksanpähkinöitä

Vatkaa huoneenlämpöinen suoltaon voi kuhokeaksi muutaman minuutin ajan täydellä teholla. Lisää vähitellen tomusokeri joukkoon, ja lisää pikkuhiljaa myös maitoon liuennut kahvi. Vatkaa kunnes seos on tasainen kauniin vaaleanruskea kreemi. Kaavi kreemi pursotinpussiin. Pursota kreemiä kaikille pinnoille paitsi pohjaan ja levitä veitsellä tasaiseksi ja sileäksi. 
Kaulitse marsipaani muutaman millin paksuiseksi levyksi ja nosta kakun päälle. Leikkaa ylimääräiset reunat pois. Koristele.



keskiviikko 20. elokuuta 2014

Suklainen mustaherukkahyydykekakku

Tänään piti päästä testaamaan uutta monitoimikonetta joka maanantaina saapui kotiini. Olen toki edelleen todella tyytyväinen ostokseeni, mutta se vaatii kyllä vähän totuttelua, sillä sen verran erilainen tuntuma siinä on edelliseen verrattuna.


Testaukseen pääsi suklainen mustaherukkahyydykekakku, ihka omalla reseptillä. Mustaherukkapensas pihalla on kauan jo odottanut sadonkorjuuta, ja tällä kakulla sain otettua talteen edes murto-osan sen marjoista. Tuhtia suklaatäytettä ja kakkupohjaa tasapainoittaa kevyt ja kirpsakka mustaherukkatäyte. Moni sen varmasti tietääkin, että suklaa ja mustaherukat kuuluvat yhteen!

Resepti

Pohja
(pohja valmistetaan 20cm halkaisijan vuoassa)

3 kananmunaa
1 dl fariinisokeria
0,4 dl vehnäjauhoja
0,4 dl vehnäjauhoja
0,4 dl perunajauhoja
1/4 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi, lisää vaahdotuksen loppupuolella fariinisokeri. 
Sekoita loput kuivat ainekset keskenään, ja siivilöi munavaahtoon. Sekoita varovasti taikinaseos sekaisin, ja kaada leivinpaperilla vuorattuun ja voideltuun irtopohjavuokaan. Paista uunissa 200 asteessa noin 15min. 

Suklaatäyte

200g taloussuklaata
1 dl flora vanillaa
200g maustamatonta maitorahkaa
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl suklaalikööriä/konjakkia/maitoa + 2 liivatelehteä

Laita liivatteet likoomaan runsaaseen kylmään veteen. 
Pilko suklaa pieniksi paloiksi. Mittaa kuumennuksen kestävään astiaan vaniljakastike, ja lisää joukkoon suklaarouhe. Lämmitä vaniljakastikse kuumaksi mikrossa, ja anna suklaan sulata joukkoon. Sekoita kunnes seoksesta tulee tasaista. Anna jäähtyä. 
Sekoita maitorahkan sekaan sokerit, ja lisää lopuksi suklaaseos. 
Kuumenna lopuksi suklaalikööri/konjakki/maito mikrossa, purista liivatelehdistä ylimääräiset vedet pois ja sekoita nesteen joukkoon. Lisää ohuena nauhana suklaamoussetäytteeseen. Sekoita huolellisesti. 
Kaada suklaakakkupohjan päälle, ja nosta kylmään hyytymään. Valmista tämän jälkeen mustaherukkatäyte.

Mustaherukkatäyte

280g mustaherukkapyreetä
200g maustamatonta rahkaa
1dl tomusokeria
2 rkl taloussokeria
1,5 dl flora vanillaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl mustaherukkalikööriä/tiivistemehua + 3 liivatelehteä

Vaahdota flora vanilla kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen sokerit sekä rahka. Sekoita viimeisenä sekaan mustaherukkapyree, ja lisää tarvittaessa sokeria oman maun mukaan. Suklaatäyte on kuitenkin melko makeaa ja tuhtia, joten mustaherukkatäytettä ei kannata päästää liian makeaksi! 
Kuumenna lopuksi neste. Purista liotetuista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois, ja sekoita nesteen joukkoon. Lisää ohuena nauhana mustaherukkatäytteeseen. Sekoita huolellisesti! Kaada suklaatäytteen päälle, kun suklaatäyte on hyytynyt sen verran, että mustaherukkatäyte pysyy päällä omana kerroksenaan.
Anna hyytyä seuraavaan päivään. Koristele!






maanantai 18. elokuuta 2014

Mausteinen karviaismarja-raparperihillo

SLY28 kierroksen elokuun teemana on ollut marjojen säilöntä talveksi. Tänään aamulla tupsahti sähköpostiini ilmoitus, että minua odottelee paketti postissa.

Minulla ei kotoa löytynyt yhteenkään paketissa olleisiin resepteihin kaikkia tarvittavia aineksia, joten päätin yhdistellä paria reseptiä ja toteuttaa niistä hillon! Teki heti mieli tehdä jotain hilloa enkä takaisin malttanut kauppaan enää lähteä. Lopputuloksen kannalta olen iloinen että sen tein, sillä hillosta tuli todella herkkua.

Hilloa ei ihan hirveästi meillä kulu, mutta viimeistään kun saan tämän hillon loppuun, niin menee yksi paketin resepteistä sellaisenaan kokeiluun :) Tässä on yhdisteltu hieman "elokuun hilloa" ja karviaismarmeladia.

Pahoittelut hillopurkin kuvauksellisen sotkuisista reunoista :D


Resepti
250 g raparperia
750g karviaismarjoja
½dl vettä
1 pkt (330g) hillo-marmeladisokeria
½tl kanelia
1 tkl kardemummaa

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja anna mehustua hetken aikaa. Nosta kattila kuumalle liedelle, ja anna kuumentua kiehuvaksi. Kiehauta hilloa n. 20 minuuttia välillä sekoittaen. Anna jäähtyä ja purkita! Säilytä viileässä. 

Kardemumma oli pelkkä villi kokeilu, jota ei löytynyt mistään saamistani kolmesta reseptistä. Kaipasin vain jotain lisää makua vielä kanelin lisäyksen jälkeen, joten nappasin jonkun sopivalta kuullostavan mausteen maustehyllystä ja heitin sekaan! Sopii todella hyvin ainakin tähän hilloon.
Kaneli taas tuo hilloon suorastaan vähän jouluista makua, minun suuni yhdistää lähe aina kanelin jouluun :)

Tätä herkuteltiin lettujen ja kanelilla maustetun vaniljavaahdon kera, nams!



Uusi perheenjäsen, Electrolux EKM4000

Voi jukujukujukuJUKU!!! Nyt se vihdoin päätyi perille asti, nimittäin kauan haaveissa ollut uusi, PUNAINEN (väri on tietty tärkein) monitoimikone. En voi kuin hymyillä! =)

Aivan mahtavan oloinen kone heti ensikosketuksesta saakka. Todella laadukkaan tuntuista materiaalia, niin itse kone kuin kaikki vatkaimet ja kulhotkin. Painoakin koneelta löytyy reippaat 9 kiloa, eli ei parane jättää sormia alle siirrettäessä.

Hienoja erityispiirteitä ovat led-valaistu virtapainike, sekä led-valo joka valaisee kulhon sisällön. Mukana tuli lisäksi yksi ylimääräinen vatkauskulho, aivan mahtavaa!
Mitää muuta en jää vanhasta koneestani ikävöimään kuin sitä, että siihen sai liitettyä myös tehosekoittimen. Tässä mallissa se ei onnistu, eli se pitää ostaa vielä erikseen.

En malta odottaa että pääsee koekäyttämään!







Marjojen säilöntä talveksi + resepti + kaneli #SLY28

Uusi SLY kierros on lähtenyt taas käyntiin ja toista kertaa olen nyt mukana. Tänään aamulla heräsin sähköpostiin kierroksen emolta, joka ilmoitti, että minulla on postia odottelemassa :)
Kauppareissun yhteydessä kurvasin postin kautta hakemassa elokuun pakettini, jonka teemana oli marjojen säilöntä talveksi + resepti + kaneli.

Pakettini sisälsi suklaalevyn, hillo-marmeladisokeria, jauhettua kanelia sekä tähtianiksia.
Mukana oli myös reseptit "Elokuun hilloon", karviaismarmelaadiin sekä helppoon omenasoseeseen.

Kiitos parilleni paketista!





Olen tänä kesänä hurahtanut marjoihin jotenkin erityisen paljon, ja niitä onkin kulunut tänä vuonna ennätysmäärä. Mansikoita ja mustikoita pakastin on edelleen pullollaan, muista alkaa olemaan jo pulaa. 

Hillo on jo tekeillä, vähän piti reseptejä yhdistellä jotta saan jäljellä olevista marjoista jotain kasaan kun en enää malttanut takaisin kauppaan lähteä. Hillopostaus tulee myöhemmin kun saan hillon purkitettua ja jäähdytettyä! "Elokuun hilloa" tulee varmasti kokeiltua jos löydän jostain siihen tarvittavia punaviinimarjoja! 

torstai 14. elokuuta 2014

Valkosuklaiset jäädykeleivokset

Vihdoin ja viimein ennätin jälleen osallistumaan Leivontafoorumin kuukausihaasteeseen. Edellisen ja ensimmäisen kerran osallistuin maaliskuussa.

Pitkän mietiskelyn ja pohdiskelun jälkeen keksin vihdoin, milloinka muulloinkaan kuin keskellä yötä, mitä minä keksin tähän haasteesen leipoa. Jahuopeukaloita alkoi syyhytä mahdottomasti, enkä enää sängyssä malttanut makoilla odottelemassa unta, joten nousin ylös ja aloin jo vaniljavaahtoa vatkaamaan. Yhtäkkiä istuin kuitenkin yksin pilkkopimeässä keittiössä. Leipominen sai jäädä siltä osin siihen, ukkoset vei muutamaksi tunniksi sähköt

Elokuun haasteen teemana oli "yllätyslaatikko + tarkkaeuro". Toisin sanoen osallistujille on annettu tietyt ainekset joita saa käyttää (kaikkia ei tarvitse käyttää). Lisäksi osallistujilla on mahdollisuus ostaa kaupasta lisää aineksia max. neljällä eurolla. Kriteereinä oli myös, että luomuksesta pitää riittää vähintään kahdelle ihmiselle.

Tässä listä aineksista jotka yllätyslaatikosta löytyi:
- Jokin suklaapatukka (n. 50g)
- Noin puoli desiä jotain pähkinöitä TAI manteleita
- Jäätelöpaketin jämät (noin yhden pallollisen verran)
- Pari desiä tummaa sokeria (fariini-, täysruoko-, muscovado- tai intiaanisokeria)
- 2 kananmunaa

Tässä kuvaa ja reseptiä omasta luomuksestani!


Resepti
(reseptistä riittää kahteen leivokseen)

Pohja
Noin ½ dl hasselpähkinärouhetta
10 g margariinia
1 tlk fariinisokeria

Täyte
1,5 dl vaahtoutuvaa Flora Vanilla kastiketta
1 kananmuna
60g valkosuklaata
2 rkl fariinisokeria

Mittaa kaikki pohjan ainekset pieneen kulhoon. Lämmitä mikrossa hetken aikaa, niin että margariini sulaa. Sekoita tasaiseksi ja taputtele annosvuokien pohjalle.
Paista uunissa 150 asteessa noin 10 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä ennen täyttöä!


Sulata valkosuklaa mikrossa ja anna jäähtyä. Vaahdota vaniljakastike kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sokeri, sekä viimeisenä vielä jäähtyny valkosuklaa ja sekoita huolellisesti tasaiseksi massaksi. Kaada seos pursotinpussiin ja pursota leivosvuokiin pohjien päälle. Nosta pakkaseen muutamaksi tunniksi.

Näissä "leivoksissa" ei varsinaisesti mikään kunnolla niitä hyydytä, joten nosta leivokset pakkasesta vasta juuri ennen tarjoilua ja koristele (vauhdilla :D).
Itse käytin koristeluihin fariinisokeria sekä pakastemustikoita.






Neljästä eurosta käytin näihin leivoksiini yhteensä 3,97€. Kauppakorista löytyi tuo Flora Vanilla, leivontamargariini sekä pakastemustikat. 

Hyvin onnistuivat ja erityisen hyviltä maistuivat. Koostumus oli hyvin jäätelömäinen, nopeasti sulava (kuten kuvastakin näkyy, leivokset kerkesivät olemaan huoneenlämmössä noin minuutin verran ennen kuvan ottoa).
Innolla jään odottelemaan minkälaisen vastaanoton tuotokseni saa, äänestysaika alkaa heti kun osallistumisaika päättyy tiistaina 26.8 kl 24.00!

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Valkosuklaiset mustikkakuppikakut

Eilisiltana poikettiin mustikkametsään käymään. Paljoa ei enää mustikoita näkynyt, ahkeroita poimijoita on ilmeisesti ollut ajoissa liikkeellä! Jonkinverran kuitenkin tarttui mukaan, ja pakkohan niistä jotain oli leipoa, eikä suinkaan heittää suoraan pakkaseen :)



Resepti

75g voita
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
0,5tl vaniljajauhetta
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl maitoa
100g valkosuklaata
n. 2 dl mustikoita

Valkosuklaakuorrute

250g valkosuklaata
300g huoneenlämpöistä suolatonta voita
250g vaniljatuorejuustoa
3dl tomusokeria
1,5tl vaniljasokeria


Ensin valmistetaan itse taikina. Aloita sulattamalla voi. Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää sekaan vähitellen sokeri. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljajauhe keskenään. Lisää jauhot munavaahdon sekaan vuorotellen maidon kanssa. Lisää vielä voi. Pilko tai raasta valkosuklaa. Lisää valkosuklaa ja mustikat varovasti käännellen taikinan joukkoon. Annostele muffinssivuokiin, ja paista uunissa n. 175 asteessa 25 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen koristelua!



Sitten kuorrutteen kimppuun, tästä ohjeesta saa runsaat pursotukset n.20 kuppikakun päälle.
Aloita sulattamalla suklaa. Voit sulattaa suklaan joko mikrossa tai vesihauteessa, mutta varo, ettei suklaa pala pohjaan! Anna suklaan jäähtyä ennen kuin lisäät kuorrutemassan sekaan. Vaahdota huoneenlämpöistä voita hetken aikaa sähkövatkaimella. Lisää hiljalleen tomusokeri. Lisää vielä vaniljatuorejuusto sekä vaniljasokeri, sekä viimeisenä hieman jäähtynyt valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi massaksi ja pursota jäähtyneiden kuppikakkujen päälle! Nam!

Koristeluihin käytin itse kuivatettua mustikkajauhetta (herkkua!), tuoreita pensasmustikoita sekä mintunlehtiä.