Yhtenä yönä talven alkupuolella, aloin kovasti miettimään, että nyt pitäis keksiä joku jouluinen kakku, jonka voin jouluksi leipoa. Päälimmäisenä mieleen nousi kaneli, omenat, glögi, piparit.. Glögikakku!
Selasin kaikki maailman glögikakkujen reseptit läpi mitkä vaan löysin netistä, mutta mikään niistä ei kuullostanut täydelliseltä glögikakulta, jotenka tästä samasta pisteestä alkoi samalla mun reseptien soveltamis into. Lopputuloksena oli mitä herkullisin kakku!
Resepti
Pohja:
150g piparkakkuja
75g voisulaa
Täyte:
5 liivatelehteä
2dl viskipermaa
200g (1prk) vaniljarahkaa
½dl sokeria
1tl vaniljasokeria
½tl piparkakkumaustetta
80g valkosuklaata
1dl glögiä
Glögikiille:
3dl glögiä
1½dl hyytelösokeria
Murskaa piparit joko käsin tai tehosekoittimella. Sekoita voisulan joukkoon, ja levitä tasaisesti voipaperilla ja reunakalvoilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisija 20cm). Laita pohja jääkaappiin odottamaan kun valmistat täytteen.
Tässä vaiheessa on hyvä laittaa liivatelehdet likoomaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokerit sekä piparkakkumauste vähitellen. Kun kerma on vaahtoutunut, lisää rahka. Sulata valkosuklaa ja anna sen viilentyä hetken. Lisää viilentynyt suklaa vähitellen joukkoon.
Lopuksi, lämmitä glögi mikrossa kuumaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, ja sekoita ne kuuman glögin sekaan. Anna glögin hieman viilentyä. Kaada lopuksi glögi ohuena nauhana sekaan kokoaika vatkaten. Vatkaa vielä hetki, jotta massasta tulee tasaisesti sekoittunut.
Kaada seos irtopohjavuokaan piparipohjan päälle, ja anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään, tai ainakin muutaman tunnin.
Viimeisenä kiille. Tähän haluan sanoa, että ei kannata käyttää mitä tahansa halvinta glögiä mitä kaupan hyllyltä löytyy. Maussa ei välttämättä ole vikaa, mutta värissä sen sijaan on. Hyväksi todettu on Marlin premium glögijuoma. Pari kertaa kokeilin Marlin perinteistä punaista glögijuomaa, mutta lopputulos oli todella hailukka kiille. Ei siis mikään kaunis!
Glögikiille valmistetaan mittaamalla glögi kattilaan, ja heti perään myös hyytelösokerin. Seosta on hyvä sekoittaa koko ajan. Kiille on valmista, kun sokeri on kirkastunut, eikä siis enää näytä samealta. Anna kiilteen viilentyä ennenkuin kaadat kakun päälle. HUOM! Sekoita koko ajan myös viilennysvaiheessa.
Kun kiilleseos on tarpeeksi viileää (vähintään niin että sormea voi pitää seassa ilman että polttaa), kiilteen voi kaataa kakun päälle. Kaada kiille varovasti, jottei täytteestä irtoa joukkoon valkoista massaa. Laita kakku jääkaappiin vielä muutamaksi tunniksi, jotta myös kiille saa hyytyä kunnolla.
Sitten vielä koristelut oman maun mukaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti