torstai 19. kesäkuuta 2014

Juhannuksen koivukakut

Juhannusta vietettiin mökkeillen kaveriporukalla. Ja kuten aina, taas löytyi hyvä syy leipoa!
Sokerimassalla päällystetyt kakut ovat minulle edelleen aika vieraita, pitäisi vaan harjoitella, harjoitella ja harjoitella, niin saisi vähän viimeistellympää jälkeä. Ainakin etäisesti juhannuksen kakkuset muistuttavat jotain koivuun liittyvää, joten olen tyytyväinen ;)

Olen kesän ajan vanhassa työpaikassani myymässä kesän herkkuja, eli mm marjoja ja jäätelöä. Ostin siis töistä kotiin lähdettäessä mukaani reippaasti tuoreita marjoja, joista sitten juhannuksen herkut tein :)

Pari erilaista kakkua tuli väkerrettyä, tässä ensimmäisenä kääretortun muodossa oleva koivun "halko".
Tämä oli itseasiassa elämäni ensimmäinen kääretorttu!

¨
Resepti

Kääretorttupohja
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaniljavoikreemi
220g huoneenlämpöistä (suolatonta) voita
3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 maustemitta vaniljajauhetta
1½ keltuaista

Lisäksi tuoreita marjoja ja koristeluun valkoista, vihreää ja ruskeaa sokerimassaa.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe sekaisin keskenään. Siivilöi&sekoita munavaahdon sekaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. 

Pohjan paistuttua, kumoa kakkulevy samantien toiselle leivinpaperille, jonka halutessaan voi sokeroida ensin. Revi vanha leivinpaperi irti kakkulevystä. Rullaa kakkulevy rullaksi, ja anna sen levätä rullana esimerkiksi kostean pyyhkeen sisällä täytteen valmsitamisen ajan.

Täyte valmistuu helposti ja nopeasti. Nosta voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Kun voi on riittävän pehmeää ja sitä on helppo käsittellä, sekoita joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri ja vaniljajauhe. Sekoita kunnes sokeri ja voi on tasaisesti sekoittunut, ja lisää sen jälkeen vielä keltuaiset. Sekoita kunnes keltuainen on sekoittunut hyvin joukkoon. 

Levitä täyte kakkulevylle ja ripottele päälle vielä tuoreet marjat ennen käärimistä.
Lopuksi vielä koristelu. Itse käärin kakun ja annoin sen asettua yön yli jääkaapissa ennen koristelua.






Toisena kakkuna oli mansikkamoussella, kinuskilla ja pensasmustikoilla täytetty suklaakakkupohja. Koristeeksi vielä runsaasti tuoretta mansikkaa niin kesäinen maku on taattu!


Resepti

Täytekakkupohja
(22cm vuoka)

4 kananmunaa
2½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Mansikkamousse
300g tuoreita mansikoita
2½ flora vanillaa
1 prk (mansikka)rahkaa
½ dl vaniljakreemijauhetta
sokeria oman maun mukaan

Lisäksi pensasmustikoita ja kinuskia


Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe sekaisin keskenään. Siivilöi&sekoita munavaahdon sekaan. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan, ja paista uunissa 180 asteessa noin 40 minuuttia.

Valmista kakun paistamisen ajan mansikkamousse.
Survo mansikoita pienemmiksi paloiksi. Vaahdota flora vanilla, ja sekoita joukkoon rahka sekä vaniljakreemijauhe. Halutessasi voit lisätä myös hieman sokeria. Lisää lopuksi mansikat ja sekoita mousse tasaiseksi. Nosta mousse jääkaappiin kunnes on täytön aika. 

Kun kakku on paistunut ja jäähtynyt, on aika ryhtyä täyttöpuuhiin. Kostuta kakkupohja joko mansikkamehulla tai vaniljamaidolla. Levitä jokaiseen kerrokseen ensin kinuskia. Itse kokeilin ensimmäistä kertaa valmsita kinuskiksi keitettyä karamelisoitua kondensoitua maitoa. Yllätyin todella kuinka hyvää oli, eikä yhtään liian äklömakeaa! Seuraavaksi ripotellaan päälle pensasmustikat, ja viimeisenä reilu kerros mansikkamoussea. Nosta valmiiksi täytetty kakkupohja jääkaappiin asettautumaan ennen koristelua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti