sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Fraisier

Viikonloppuna käväistiin isäni luona, joka noin kuukausi takaperin otti ja muutti vaimonsa ja koiransa kanssa toiselle puolelle suomea. Jotain pientä viemistä piti kehitellä uuden kodin kunniaksi, joten mikäpäs parempaa kuin jokun herkullinen kesäinen kakku. Vähän huoletti kyllä kuljetus, kun useampi sata kilometri oli edessä. Kakku pysyi kuitenkin aivan kylmänä koko matkan kun oli kylmälaukkuun pakattu monta jäistä kylmäkallea kaveriksi.

Kokeiluun pääsi aivan uudenlainen respeti, jonka bongasin jostain leivontaohjelmast taannoin. Kokeiluun pääsis siis ranskalainen mansikkakakku, fraisier. Odotin jotain aika paljon vaikeampaa, mutta valmistus olikin paljon odotettua helpompaa. Oikeaoppisesti fraisieriin tulee genoise kakkupohja, eli suomeksi, kakkupohja ilman mitään kohotusaineita (korjatkaa jos olen ymmärtänyt väärin ;)). Väliin tulee lemon curd tahnaa, tuoreita mansikoita sekä créme patissierea. Pinnalle tulee vielä ohut kerros lemon curdia sekä ohuehko marsipaanilevy ja tuoreita mansikoita.

Kohotusaineeton kakkupohja ei kuulosta kovin vaikealta eikä vaivalloiselta, mutta koska lähdin leipomaan kovalla kiireaikataululla, päätin oikaista sen verran reseptin kanssa, että tein kakkupohjan aivan tavallisella sokerikakkupohjalla. Ensi kerralla sitten ajan kanssa oikeaoppisesti ;)



Mansikkakoristeet kerkesivät hieman kuljetuksessa vetistämään kakkua. Virheistään oppii... :)

Resepti

Sokerikakkupohjan resepti löytyy täältä
Linkin resepti on tehty 12cm vuokaan. Valmista tämä sama taikina määrä, mutta käytä 12cm vuoan sijan 18-20 cm vuokaa. Kakku jää matalaksi, mutta tähän kakkuun tulee vain yksi täyteväli, joten se on siis täysin tarkoituksenmukaista!

Créme patissiere
4 dl täysmaitoa
2 maustemittaa vaniljajauhetta
4 munankeltuaista
80g sokeria
30g  maissitärkkelystä (*huomioi alempaa löytyvä kommentti!)
25 g voita

Kaada maito kattilaan ja mausta vaniljaauheella. Lämmitä maitoa kiehumispisteeseen saakka, mutta älä anna kiehahtaa. Nosta kattila pois liedeltä, ja anna jäähtyä ja maustua noin 15 minuutin ajan.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi kulhossa. Lisää maissitärkkelys. Lisää vaniljamaidosta noin yksi kolmasosa munavaahdon sekaan ja sekoita. Kaada muna-maitoseos takaisin kattilaan, nosta liedellä, ja anna lämmetä taas kiehumispisteeseen asti. Sekoita koko ajan huolellisesti. Seos alkaa paksuuntua pikkuhiljaa.


Nosta kattila liedeltä, ja kaada seos kulhoon.Anna kiisselin jäähtyä noin kymmenisen minuuttia. Lisää tämän jälkeen huoneenlämpöinen voinokare vispilällä sekoittaen. Peitä kulho tuorekelmulla, ja nosta jääkaappiin käyttöä odotellessa. 

Leikkaa kakkupohja keskeltä halki. Nosta toinen kakkupohjista kakkunauhalla vuoratuun irtopohjavuokaan, ja kostuta kevyesti mansikkamehulla. Levitä päälle ohut kerros lemon curdia. Halkaise tuoreet mansikat, ja asettele alla olevan kuvan mukaisesti reunoja pitkin koko kakun ympäri.


Lisää myös keskelle runsaasti mansikoita. Nosta vaniljakiisseli (pursotin)pussiin ja pursota sitä huolellisesti reunoille mansikoiden väliin. Pursota loput kiisselistä keskelle kakkua. Nosta toinen puolisko kakkupohjasta päälle. Kostuta kevyesti mansikkamehulla, ja levitä päälle lemon curdia. Kauli ja leikkaa valkoisesta marspaanista vuoan halkaisijan kokoinen pyöreä levy, ja nosta se kakun päälle. Koristele.

Hyvin helppo kakku vaikka netistä kun kakusta surffailee kuvia saa vaikutelman että se olisi pientä nypläämsitä ja kamalan tarkkaa. Oma ensimmäinen fraisierini onnistui kaikilta muilta osin hyvin, mutta vaniljakiisseli tykkäsi alkaa lässähtämään kakkua leikatessa. Se siis kaipaisi vähän jotain lisää joka pitäisi sen kasassa. Ensi kerralla pitää siis vähän reseptiä korjailla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti