maanantai 2. kesäkuuta 2014

Raparperiunelma

Raparperipuska näyttää puskevan kokoaika vaan lisää ja lisää vartta maan pinnalle, ja pakkohan niitä on vähän karsia välillä, että mahtuu uutta tilalle.. mikä oivallinen syy tehdä niistä kakku! J
Yleensä raparperista tulee tehtyä joko kiisseliä tai piirakkaa. Tällä kertaa kokeilussa vaniljainen raparperikakku.



Pohja
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
100 g voita 
ripaus suolaa
1 dl kaurahiutaleita

Raparperitäyte
n. 500 g raparperia
2 rkl perunajauhoja

Karamelliseos
125 g voita 
1 ½ dl sokeria

Vaniljatäyte
4 liivatelehteä
2½ dl flora vanillaa
n ½ tl vaniljajauhetta
1 ½ dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa


Nosta voi lämpenemään lautaselle huoneenlämpöiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja nypi lopuksi joukkoon voi, kunnes seos on tasainen. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla, ja voitele vuoan reunat voilla.
Painele taikina pohjalle. Ripottele pohjan päälle vielä kaurahiutaleita.



Tämän jälkeen kuoritaan ja pilkotaan raparperit. Raparperit ripotellaan pohjan päälle tasaisesti.
Päälle kaadetaan karamelliseos, joka valmistetaan voista ja sokerista. Voi ja sokeri sulatetaan kattilassa ja annetaan keittyä karamellimaiseksi seokseksi. Karamelliseos kaadetaan raparperien päälle.




Paista kakkua uunin keskitasolla noin puoli tuntia 200 asteessa.

Kun kakku on paistunut, anna sen viilentyä. Viilentyneen kakkuvuoan reunat putsataan ja voidellaan esim rypsiöljyllä. Näin kakku irtoaa helpommin vuoastaan.

Sitten siirrytään vaniljatäytteen valmistukseen.

Laita aluksi 4 liivatelehteä likomaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike, joka maustetaan vaniljajauheella. (Vaniljajauhetta löytyy ainakin Punnitse&Säästä kaupasta vajaan 6€ hintaan.) Lisää joukkoon tuorejuusto, ja sekoita tasaiseksi. Lopuksi lisätään valkuaiset ja tomusokeri. 




Kuumenna pari ruokalusikallista nestettä, esimerkiksi vettä tai sitruunamehua. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, ja sekoita kuuman nesteen joukkoon.  Lisää liivateneste vaniljatäytteeseen ohuena nauhana, kokoaika sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle, ja nosta jääkaappiin hyytymään, mielellään yön yli.

Koristeena tässä karamelisoitua raparperia ja kultaisia sokerihelmiä.

Todella herkullista ja mukavaa vaihtelua raparperijälkiruoille!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti