torstai 28. elokuuta 2014

Battenberg, coffee&vanilla

Paljon ulkomaalaisia leivontaohjelmia seuranneena olen jo pitkään halunnut testata tätä brittiläistä Battenberg kakkua. Yleisin versio tästä kakusta taitaa olla aprikoosihillolla maustettu vaaleanpunaisen & valkoisen värinen luomus.
Vähän netistä inspiraatiota etsimisen jälkeen päädyin tekemään tämän kahvin makuisen version.
Kakku lähtee äitilleni hänen syntymäpäivänän!


Resepti

200g huoneenlämpöistä voita
200g tomusokeria
4 kananmunaa
200g vehnäjauhoja
2½ tlk leivinjauhetta
100g mantelijauhetta

Vaniljaisenn puoliskon mausteet
1,5 tlk vaniljauutetta
3 tlk maitoa

Kahvisen puoliskon mausteet
3 tlk maitoa
1 tlk pikakahvijauhetta
40g saksanpähkinärouhetta

Vatkaa huoneenlämpöistä voita hetken aikaa täydellä teholla, jotta voi pehmenee ja kuohkeutuu. Sekoita kaikki kuivat jauhot keskenään. Lisää vuorotellen munat sekä kuivat aineet siivilöiden.
Vatkaa kunnes seos on tasaista, mutta älä vatkaa ylimääräistä.

Puolita taikina niin, että voit maustaa kummankin taikinapuoliskon erikseen.
Lisää vaniljaiseen puoliskoon vaniljauute sekä maito. Lisää kahviseen puoliskoon maitoon liuennut kahvi sekä saksanpähkinärouhe. 

Voitele kaksi leipävuokaa ja vuoraa halutessasi leivinpaperilla. Kaada toiseen vuokaan vaniljainen taikina ja toiseen kahvin makuinen taikina. Paista uunin keskitasolla 170 asteessa noin 35 minuuttia. 
Anna pohjien jäähtyä ennen muotoon leikkausta ja täyttöä.

Kun pohjat ovat jäätyneet, leikkaa pitkittäisiltä sivuilta tarvittaessa matalampia reunoja pois (taikina tykkää kohota keskeltä enemmän). Paljon näissä ei ole leikkuuvaraa joten leikkaa korkeintaan n. 0,5 cm kultakin sivulta. Halkaise lopuksi kumpikin kakkupohja pitkittäissuunnassa keskeltä kahtia.




Kahvinen voikreemi
80g huoneenlämpöistä suolatonta voita
200g tomusokeria
2 tlk pikakahvijauhetta
0,2 dl maitoa

Koristeluun
250g marsipaania
Kokonaisia saksanpähkinöitä

Vatkaa huoneenlämpöinen suoltaon voi kuhokeaksi muutaman minuutin ajan täydellä teholla. Lisää vähitellen tomusokeri joukkoon, ja lisää pikkuhiljaa myös maitoon liuennut kahvi. Vatkaa kunnes seos on tasainen kauniin vaaleanruskea kreemi. Kaavi kreemi pursotinpussiin. Pursota kreemiä kaikille pinnoille paitsi pohjaan ja levitä veitsellä tasaiseksi ja sileäksi. 
Kaulitse marsipaani muutaman millin paksuiseksi levyksi ja nosta kakun päälle. Leikkaa ylimääräiset reunat pois. Koristele.



1 kommentti:

  1. Hienostuneen tyylikäs herkku!
    Tuosta kun tekisit kääretorttuversion, niin voisit.......Ü

    VastaaPoista